زنبور آلمانی

زنبوری اجتماعی ولی بدون عسل

این تصاویر زیبا توسط ابولفضل عرب ثبت شده است.

نام فارسی : زنبور آلمانی
نام انگلیسی : German wasp
نام علمی : Vespula germanica

محققان می گویند که زنبورهای بی عسل حشراتی بدنام اما نیازمند توجه هستند. به گفته آنها این حشرات که با واژه هایی مثل “مزاحم” و “بی فایده” توصیف می شوند، موجوداتی مفید هستند چون آفات را مهار می کنند.

دکتر سیریان سامرز از دانشگاه کالج لندن گفت که زنبورهای بی عسل (wasp) آفت‌کش‌های طبیعت هستند و اگر نباشند مجبور خواهیم بود برای کنترل حشرات مزاحم از آفت‌کش‌های خیلی بیشتری استفاده کنیم. او بدر این باره گفت: “اینها اعضای بدنام دنیای حشرات هستند، نگرشی که وجود دارد آنها را حشره ای بزهکار می بیند. درحالی که باید آنها را حشرات مفید بدانیم آنها به ما خدمت می کنند و ما کاملا این خدمت را نادیده می گیریم.”

دکتر سامرز و پروفسور آدام هارت از دانشگاه گلوسسترشر ایده مطالعه زنبورهای بی عسل را مطرح کردند تا باعث جلب توجه به این حشرات و نقش آنها در طبیعت شوند. در مجموع دو هزار نفر در این پروژه “شهروند-دانشمند” در اواخر تابستان ۲۰۱۷ شرکت کردند و بیش از شش هزار نمونه را برای شناسایی ارسال کردند. از این داده ها برای تهیه نقشه ای که توزیع زنبورهای بی عسل و زنبورهای سرخ را نشان می داد استفاده شد.

این حشرات چه خصوصیاتی دارند؟

زنبور آلمانی (Vespula germanica)

زنبور آلمانی ( که با نام هایی چون زنبور اروپایی، زنبور آلمانی یا جلیقه زرد آلمانی نیز معروف است) گونه‌ای از زنبور است که در بیشتر نیمکره شمالی یافت می‌شود و بومی اروپا، شمال آفریقا و آسیای معتدل است.
در بسیاری از جاهای دیگر از جمله آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی (آرژانتین و شیلی)، استرالیا و نیوزلند نیز شناسایی شده اند که به خوبی توانسته اند خود را با محیط های جدید سازگار کنند. زنبورهای آلمانی بخشی از خانواده Vespidae (زنبور اجتماعی بدون عسل) هستند و گاهی اوقات به اشتباه به آنها زنبورهای کاغذی می گویند زیرا لانه های کاغذی خاکستری می سازند.

پراکندگی و زیستگاه

زنبور آلمانی در اروپا، آسیا و شمال آفریقا سرچشمه گرفته است و اکنون تقریباً در بخش‌هایی از هر قاره یافت می‌شود.
این زنبورها شکارچیان چند خواری هستند که از بندپایان بومی تغذیه می کنند و از آنجایی که می توانند برای غذا از بسیاری از حیوانات دیگر رقابت کنند، آسیب قابل توجهی به حیات وحش بومی مناطقی که به آنها حمله کرده اند وارد نموده اند.
مطالعات نشان می دهد که 
زنبور آلمانی با سرعتی بیش از ۱۰۰۰ متر در سال پراکنده می شود. بنابراین، پراکندگی سریع زنبور آلمانی به احتمال زیاد با حمل و نقل های تصادفی ملکه هایی که در خواب زمستانی هستند توسط انسان انجام می شود. این به طور معمول منجر به یک اثر تنگنا در طول استقرار جمعیت‌های جدید می‌شود، که تمایز ژنتیکی قابل توجهی را در بین جمعیت‌های دوردست جغرافیایی یافت می‌شود توضیح می‌دهد.

مشخصات زنبور آلمانی

زنبور آلمانی حدود ۱۳ میلی متر (۰.۵ اینچ) طول دارد، جرم آن ۹.۶ ± ۷۴.۱ میلی گرم است و مثل زنبور معمولی دارای رنگ های سیاه و زرد است. این زنبور بسیار شبیه زنبور معمولی (Vespula vulgaris) است، اما بر خلاف زنبور معمولی دارای سه نقطه سیاه ریز بر روی clypeus (صورت) است. زنبورهای آلمانی همچنین نقاط سیاهی روی شکم خود دارند، در حالی که علائم مشابه زنبورهای معمولی با حلقه‌های سیاه بالای آنها ترکیب می‌شوند و الگوی متفاوتی را تشکیل می‌دهند.

با این حال، گاهی اوقات شناسایی این گونه ممکن است دشوار باشد، زیرا این لک سیاه روی صورت آن گاهی اوقات ممکن است شکسته به نظر برسد و بار دیگر آن را بسیار شبیه به Vespula germanica می کند. 
زنبور آلمانی معمولا چوب های خشک شده را برای ساختن لانه اش انتخاب می کند.
لانه از الیاف گیاهی جویده شده، مخلوط با بزاق ساخته شده است. اکثر لانه ها در خاک زیر زمین یافت می شوند. بخش قابل توجهی از لانه ها در ساختارهای مصنوعی و بخش کوچکی در بالای زمین یافت می شوند.

رژیم غذایی

زنبورهای آلمانی رژیم غذایی بسیار متنوعی دارند. آنها به خوردن مردار، بندپایان زنده، میوه، عسلک، و غذای فرآوری شده انسان و زباله ها معروف هستند.آنها لاشخورها و شکارچیانی فرصت طلب هستند و می توانند از منابع مختلف غذا تهیه کنند. برای مثال، بسیاری از گونه‌های زنبورهای Vespula مشاهده شده‌اند که از زنبورهای مرده (Apis mellifera) که در خارج از ورودی کندو در اواخر تابستان یافت می‌شوند، تغذیه می‌کنند. 

چرخه کلونی

یک ملکه مجرد در بهار لانه سازی را آغاز می کند. او این کار را با ساختن یک لانه جنینی انجام می دهد که حاوی یک سری سلول های شش ضلعی است. از این سلول ها برای نگهداری یک زنبور در مراحل نابالغ زندگی استفاده می شود: تخم، سن لارو و شفیره. کلنی در طول تابستان به سرعت رشد می کند و تعداد کارگران و اندازه لانه افزایش می یابد. در پایان تابستان، سرعت رشد به طور قابل توجهی کاهش می یابد و تعداد نرهای بیشتری نسبت به کارگران تولید می شود و تمرکز از ساخت سلول های کوچک به ساخت سلول هایی که ۳۰ تا ۴۰ درصد بزرگتر هستند تغییر می کند. این سلول های جدید ملکه ها و نرهای جدید را در خود جای خواهند داد. در پاییز، ملکه های جدید خواب زمستانی را آغاز می کنند در حالی که ملکه های قدیمی می میرند و کلنی فرو می ریزد. در برخی موارد، لانه ها ممکن است در طول زمستان زنده بمانند و به فصل بعد برسند. اگر این اتفاق بیفتد، لانه چندجنسی می شود و اندازه آن بسیار بیشتر از سال قبل می شود.

لانه های زنبور آلمانی به شدت تحت تأثیر آب و هوا هستند. کلنی های متوسط در استرالیا شامل بیش از ۹۵۰۰ کارگر کوچک و ۳۶۰۰ سلول بزرگ ملکه و نر است. تا پایان ماه مه، کلنی های واقع در استرالیا دارای ۱۵۰۰۰ زنبور هستند که از سلول های کوچک و ۲۵۰۰ زنبور از سلول های بزرگ بیرون می آیند. این تا ۸۰ درصد بیشتر از کلنی های مشاهده شده در انگلستان است که شرایط آب و هوایی بسیار کمتر مساعد است. علاوه بر این، تعداد قابل توجهی از لانه ها در استرالیا می توانند در زمستان زنده بمانند، در مقایسه با انگلستان که هیچ یک از لانه ها زنده نمی مانند. این نشان می دهد که لانه های زنبور آلمانی می توانند در شرایط آب و هوایی قابل تحمل به اندازه قابل توجهی برسند.

زندگی زنبور آلمانی کارگر

تنوع زیاد در توالی و تنوع وظایف انجام شده توسط زنبورهای آلمانی کارگر نشان می دهد که چند اخلاقی زمانی، محدود در گونه وجود دارد. 
چند اخلاقی بودن زمانی مکانیزمی از تخصصی شدن کارگران است که در آن کارگران به جای انجام همزمان وظایف متعدد، در طول زندگی خود به ترتیب در وظایف خود تخصص می یابند.

ترتیب معمول وظایف در زنبور آلمانی کارگر عبارتند از:
۱) کار لانه؛
۲) جست و جوی خمیر؛
۳) جست و جوی کربوهیدرات؛
۴) جستجوی پروتئین.
 با این حال، نتایج یک مطالعه در دانشگاه ویسکانسین مدیسون نشان داد که تنها ۶۱ درصد از زنبورهای مشاهده شده بیش از دو مورد از این وظایف را در طول زندگی خود انجام داده‌اند. علاوه بر این، حدود نیمی از زنبورها تنها در یک کار در روز به طور تخصصی مشاهده شده‌اند. با این حال، این زنبورها با توجه به سن و توالی انجام کار متفاوت بودند. 

برنامه چندگانه گرایی زمانی (چند اخلاقی زمانی) که در زنبورهای آلمانی یافت می شود در مقایسه با سایر پرده بالان یا بال‌غشائیان (Hymenoptera‌) که احتمالاً مربوط به طول عمر کارگر است، بسیار شایع‌تر شده است. 

مطالعات نشان داده است که کارگران زنبورهای معمولی به اندازه کافی عمر نمی کنند که از یک سیستم سختگیرانه تخصص کارگری بهره مند شوند و در آن زنبورهای کارگر به طور مکرر یک وظیفه را انجام می دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا