تلیله کوچک

این تصویر توسط محمد رونیاسی ثبت شده است.

نام فارسی : تلیله کوچک
نام انگلیسی : Little Stint
نام عربی : الطیطوی الصغیره
نام علمی : Calidris minuta

پرندهٔ آبچر کوچکی از خانوادهٔ آبچلیکیان است که در مناطق سردسیری از اروپا و آسیا که به شمالگان نزدیک است زندگی می‌کند. این پرنده مهاجر است و زمستان‌ها را پس از پیمودن فواصل طولانی در آفریقا یا جنوب آسیا می‌گذراند. تلیلهٔ کوچک همچنین به‌صورت پرندهٔ عبوری در آمریکای شمالی و استرالیا نیز مشاهده شده است.
تلیلهٔ کوچک یکی از پرندگانی است که زیر پوشش توافقنامهٔ حفاظت از پرندگان آبزی مهاجر آفریقایی-اوراسیایی قرار دارند.
تلیلهٔ کوچک دارای جثه‌ای کوچک، منقار و پاهایی تیره و حرکاتی سریعتر است که آن را از دیگر تلیله‌ها متمایز می‌سازد. پرندهٔ بالغ به هنگام جفتگیری دارای پرهایی به رنگ نارنجی کم‌رنگ در ناحیهٔ سینه، گلویی سفیدرنگ و علامت V شکل سفیدرنگی در پشت می‌شود. پرندگان جوان دارای نوارهای کم‌رنگی در ناحیهٔ تاج سرشان بوده و سینه‌ای صورتی‌رنگ دارند. به دلیل نوع رنگ‌بندی پرها در زمستان تشخیص پرنده دشوار است.

این پرنده از بی‌مهرگان کوچکی تغذیه می‌کند که در لابلای گل و لای یافت می‌شوند و آنها را با منقارش شکار می‌کند.
جمعیت این پرنده وابسته به جمعیت موش‌های قطبی است چرا که در سال‌هایی که تعداد موش‌های قطبی کاهش می‌یابد پرندگان بزرگتری همچون جغد برفی به شکار تلیله‌های کوچک دست می‌زنند.
این پرنده بدنی کوچک، دوکی شکل و گردنی نسبتا کوتاه که به واسطه جثه کوچک، رفتار و رنگ پر و بالش قابل تشخیص است. بر روی سرش خالهای ریز قهوه ای و خاکستری دیده می شود. معمولا روی چشمانش ابروی سفید ناواضحی دارد. پیشانی اش سفید تر است و تراکم خالهای سر را ندارد. گلویش سفید است و روی سینه اش خالهای ریز خاکستری و قهوه ای کمرنگ به چشم می خورد که در پشت گردن از تراکم بیشتری برخوردار است. سطح شکمیش سفید است و سطح پشتی و کمرش به رنگ خاکستری مایل به نخودی است که در آن لکه های قهوه ای منظمی دیده می شود. دمش از زیر سفید و از رو به رنگ سطح پشتی و کمرش می باشد که پرهای کناری آن سفید هستند. پرنده نر و ماده شبیه به یکدیگرند ولی رنگ بدن این پرنده در تابستان و زمستان متفاوت است. در تابستان رنگ کلی بدن پرنده از خاکستری به حنایی تغییر می کند بدین گونه که خالهای سینه اش به رنگ نخودی و قهوه ای تبدیل شده و پرهای پشتش نیز به وضوح به رنگ حنایی مایل به نارنجی تغییر رنگ می دهد. همچنین رنگ سر پرنده نیز تیره تر شده و به رنگ حنایی با خالهای قهوه ای دیده می شود. در پرواز خط بالی سفید روی بالهایش به طور ناواضح دیده میشود. زیر بالهایش سفید و انتهای پرهای بالیش خاکستری است. رنگ چشمان و منقار نسبتا ضخیمش سیاه و پاهای کوتاه و باریکش نیز به رنگ سیاه است. در کنار ساحل و معمولا به صورت گله های پر جمعیت دیده می شود که در لبه آب و ساحل به دنبال غذا می دوند.
زیستگاه : در سواحل دریاها و خورها و سواحل گلی و همچنین آبهای داخل خشکی به سر می برد.
تغذیه : از حشرات و سخت پوستان کوچک و بعضا نرم تنان تغذیه می کند
اندازه : ۱۳ سانتی متر
سیخک پا : ندارد
چینه دان : ندارد
بال : دفیف بودنش بیشتر است (بال زدنش بیشتر است)

این پرنده از بی‌مهرگان کوچکی تغذیه می‌کند که در لابلای گل و لای یافت می‌شوند و آنها را با منقارش شکار می‌کند.
جمعیت این پرنده وابسته به جمعیت موش‌های قطبی است چرا که در سال‌هایی که تعداد موش‌های قطبی کاهش می‌یابد پرندگان بزرگتری همچون جغد برفی به شکار تلیله‌های کوچک دست می‌زنند.
این پرنده بدنی کوچک، دوکی شکل و گردنی نسبتا کوتاه که به واسطه جثه کوچک، رفتار و رنگ پر و بالش قابل تشخیص است. بر روی سرش خالهای ریز قهوه ای و خاکستری دیده می شود. معمولا روی چشمانش ابروی سفید ناواضحی دارد. پیشانی اش سفید تر است و تراکم خالهای سر را ندارد. گلویش سفید است و روی سینه اش خالهای ریز خاکستری و قهوه ای کمرنگ به چشم می خورد که در پشت گردن از تراکم بیشتری برخوردار است. سطح شکمیش سفید است و سطح پشتی و کمرش به رنگ خاکستری مایل به نخودی است که در آن لکه های قهوه ای منظمی دیده می شود. دمش از زیر سفید و از رو به رنگ سطح پشتی و کمرش می باشد که پرهای کناری آن سفید هستند. پرنده نر و ماده شبیه به یکدیگرند ولی رنگ بدن این پرنده در تابستان و زمستان متفاوت است. در تابستان رنگ کلی بدن پرنده از خاکستری به حنایی تغییر می کند بدین گونه که خالهای سینه اش به رنگ نخودی و قهوه ای تبدیل شده و پرهای پشتش نیز به وضوح به رنگ حنایی مایل به نارنجی تغییر رنگ می دهد. همچنین رنگ سر پرنده نیز تیره تر شده و به رنگ حنایی با خالهای قهوه ای دیده می شود. در پرواز خط بالی سفید روی بالهایش به طور ناواضح دیده میشود. زیر بالهایش سفید و انتهای پرهای بالیش خاکستری است. رنگ چشمان و منقار نسبتا ضخیمش سیاه و پاهای کوتاه و باریکش نیز به رنگ سیاه است. در کنار ساحل و معمولا به صورت گله های پر جمعیت دیده می شود که در لبه آب و ساحل به دنبال غذا می دوند.
زیستگاه : در سواحل دریاها و خورها و سواحل گلی و همچنین آبهای داخل خشکی به سر می برد.
تغذیه : از حشرات و سخت پوستان کوچک و بعضا نرم تنان تغذیه می کند
اندازه : ۱۳ سانتی متر
سیخک پا : ندارد
چینه دان : ندارد
بال : دفیف بودنش بیشتر است (بال زدنش بیشتر است)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا